11 maart 2015

SOS: Haarpijn

Hoi meiden<3

Haarpijn, ja het bestaat echt. En als je het hebt, zit het echt niet tussen je oren (zoals veel mensen denken/je wijs maken). Ik heb het (bijna) altijd als ik de hele dag een te strakke paardenstaart of knot gedragen heb. Super vervelend, en natuurlijk pijnlijk! Ook heb ik heel erg vaak last van pijnlijke wimpers. Vandaag laat ik je in een artikel weten, wat haarpijn precies is, hoe het ontstaat en hoe het te verhelpen is.

Wat is haarpijn?
Als je haarpijn hebt, voel je meestal een soort van pijn aan je haarwortels. Je haren of zelf je wenkbrauwen en wimpers kunnen pijn doen.
 
Hoe kan je haarpijn krijgen?
Je kan haarpijn krijgen door het dragen van een (te) strakke paardenstaart of knot, als je klitten in je haar hebt, na het wassen van je haar of na het dragen van een muts. Maar soms kan je ook zomaaar haarpijn krijgen.
 
Hoe ontstaat haarpijn?
De manier waarop haarpijn ontstaat is (helaas) niet vastgelegd. Ook is er nog geen onderzoek gedaan met duidelijke resultaten. Maar, het is wel heel goed mogelijk dat haarpijn kan ontstaan door deze dingen:
 
Samentrekkende spiertjes:
Bij stress, spanning en kou krijg je vaak kippenvel, dat  betekend dus dat je spiertjes je haar (bijvoorbeeld) van je arm omhoog gaan staan. Ook aan de haren op je hoofdhuid zitten zulke spiertjes, en die kunnen op die bepaalde manier samentrekken, dat er een pijnlijk gevoel ontstaat. Haarpijn dus. Dit wordt veroorzaakt door het dragen van een strakke staar of knot.
 
Ontstoken of geïrriteerde haarzakjes:
Als je folliculitis hebt, zijn de bovenste delen van je haarzakjes ontstoken. Je huid kan daardoor irriteerd raken. Maar als je ontstoken haarzakjes hebt, ontstaan er rode bultjes op je hoofdhuid, wat niet bij haarpijn voorkomt.
 
Prikkeling van de pijnzenuwen:
Overal op je lichaam heb je pijnzenuwen, die ervoor waarschuen voor eventuele beschadiging van sommige weefsels. Op je hoofdhuid kunnen die zenuwen op een bepaalde manier geprikkeld worden, zodat er haarpijn ontstaat.
 
Hoe kan je haarpijn verhelpen?
Omdat de preciese oorzaak van haarpijn nog niet vastgesteld is, zijn er geen behandelingen en medicijnen voor. Je zou dus moeten wachten, totdat de pijn wegtrekt, of je haren te wassen, je shampoo te wisselen, je haren te kammen of jezelf een hoofdhuidmassage te geven. Deze opties (behalve de shampoo tip ;)) stimuleren je hoofdhuid en zorgen voor een betere doorbloeding. Wees wel voorzichtig! Je haren doen al pijn, en je wil niet, dat het erger wordt!
 
Wat doe jij tegen haarpijn? Heb jij vaak haarpijn?
 
Liefs,
 
P.S. Willen jullie nog meer SOS tips? Laat dan een reactie achteer, met het onderwerp waar jij graag tip over wilt!
 
Bron 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel dat je reageert! Ik zou op alle reacties zo snel als mogelijk proberen te reageren!